У зв’язку з вимогами законодавства, що регламентує відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками) та споживачами готової продукції та послуг і визначає правовий порядок забезпечення якості продукції, що виробляється, знаходиться в обігу, імпортується, експортується та послуг, що надаються,виробникам необхідно підтвердити якість своєї продукції на ринку. Показники якості продукції та послуг (далі – продукції) регламентуються в нормативних документах – технічних регламентах та/або державних стандартах України (ДСТУ), а в разі їх відсутності - в технічних умовах на продукцію.

Технічні умовиналежать до документів нормативного характеру, так як інформація, надана в цьому документі, містить норми та правила, яких необхідно дотримуватись в процесі реалізації технологій виготовлення, маркування, транспортування та зберігання  продукції, а також в процесі надання послуг.

Документ «Технічні умови» (ТУ) розробляється в таких випадках:

- вимоги до продукції, що виготовляється, не регламентовані в нормативних документах загального характеру (ДСТУ або технічному регламенті);

- виробник, внаслідок особливостей його підприємства, виготовляє продукцію, яка відрізняється за своїми показниками від норм ДСТУ або технічногорегламентуна аналогічну продукцію. Ця можливість, безумовно, не стосується показників безпечності продукції для її споживачів.

Відійти від норм при розробціТУ не значить не дотриматись їх, але значить доповнити, деталізувати.

Технічні умови розробляються за принципом: в ТУ повинно бути записано необхідне та виконуватися записане.

Наша країнапрагне застосовувати європейський принцип ринкових відносин - товар не повинен надходити на ринок (в реалізацію), якщо не існує нормативного документа, який міг би стати доказом того, що даний товар є якісним та виготовлений у відповідності з установленими нормами.

Якщо дотримання норм при виготовленні продукції неможливо підтвердити технічним регламентом або ДСТУ, на допомогу приходить такий документ, як технічні умови.

ТУ на продукцію, як правило, містять інформацію про виготовлення конкретної продукції , розробляється документ лише на окремий вид виробу або на групу виробів.

ТУ на продукцію розробляються з урахуванням особливостей конкретного виробництва на конкретному підприємстві.

Саме через ТУ, розроблені, узгоджені та затверджені у встановленому порядку, реалізуються вимоги ДСТУ та технічних регламентів, що є нормативною базою підтвердження відповідності продукції.

До розробкиТУ треба відноситися з повним розумінням важливості цього документу, особливо при декларуванні відповідності на основі власної доказової нормативної бази.

Наразі ТУ – основний нормативний документ на конкретний вид продукції, що забезпечує, з одного боку, права споживача на безпечну та якісну продукцію, а з іншого боку допомагає виробнику в конфліктних ситуаціях довести необґрунтованість претензій, що йому пред’являються.

Розробка технічних умов – це робота, яку важливо та необхідно довірити професіоналам своєї справи. Спеціалісти ДП «Сумистандартметрологія» мають великий досвід в розробці ТУ під індивідуальні вимоги кожного виробника, згідно умов та особливостей його виробництва.

Розробка технічних умов у відділі науково-технічного забезпечення
ДП «Сумистандартметрологія» - це завжди висока якість, короткі терміни та помірні ціни.

Також фахівці ДП «Сумистандартметрологія» проводять роботи з перевірки ТУ та змін до них і внесення цих документівдо бази даних «Технічні умови України».

У випадках, коли у виробника немає можливості утримувати власного фахівця в галузі стандартизації  (нові підприємства, малий та середній бізнес) - спеціалісти ДП «Сумистандартметрологія» надають послуги виробникам щодо актуалізації фонду нормативних документів, а також можуть виконати розробку технологічних інструкцій на виробництво продукції.

Нашi новини

Шановні колеги! Від щирого серця вітаємо Вас із Днем працівників стандартизації та метрології України, а також із Всесвітнім Днем стандартів!

09-10-2020

Шановні колеги! Від щирого серця вітаємо Вас із Днем працівників стандартизації та метрології України,  а також із Всесвітнім Днем стандартів!

  Стандартизація та метрологія є невід’ємною ланкою національної економіки, потужним рушієм її подальшого розвитку. Від професійної майстерності фахівців в галузі стандартизації, метрології та оцінки відповідності залежить економічна стабільність держави, інтеграція країни у світовий простір, вирішення найважливіших соціальних завдань. Професіоналізм і самовідданість...

Детальніше

ДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВ ТА ПІДПРИЄМЦІВ, ЩО ВИКОНУЮТЬ ВИМІРЮВАННЯ!

19-08-2020

ДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВ ТА ПІДПРИЄМЦІВ, ЩО ВИКОНУЮТЬ ВИМІРЮВАННЯ!

  Нагадуємо, що з 01 вересня 2020 року ДП „Сумистандартметрологія” приймає на розгляд та узгодження графіки засобів вимірювальної техніки, що знаходяться в експлуатації та підлягають повірці у 2021 році згідно вимог „Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають...

Детальніше

Хлорпірифос

25-06-2020

Хлорпірифос

На сайті ТОВ СП «НІБУЛОН» (https://www.nibulon.com/news/ogoloshennya-po-zakupivli-silgospprodukcii/schodo-vikoristannya-preparativ-na-osnovi-xlorpirifosu-pri-viroschuvanni-ta-zberiganni-silskogospodarskix-kultur-urozhayu-2020-roku-8438.html) розміщено звернення до підприємств виробників, посередників та фізичних осіб-підприємців. Щодо використання препаратів на основі хлорпірифосу при вирощуванні та зберіганні сільськогосподарських культур урожаю 2020 року Шановні товаровиробники! Повідомляємо, що у лютому 2020 року в Європейському союзі, який є...

Детальніше

Особливості застосування окремих вимог Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів». Маркування

25-06-2020

Особливості застосування окремих вимог Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів». Маркування

    Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України продовжує інформувати споживачів та операторів ринку про особливості застосування окремих вимог Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів». Так, Законом передбачені вимоги до переліку обов’язкової та додаткової інформації про поживну цінність харчових продуктів...

Детальніше

Всесвітній день метрології 2020

13-05-2020

Всесвітній день метрології 2020

Шановні колеги! Щиро вітаємо Вас із Всесвітнім Днем Метрології, який проходить під гаслом визначальної ролі вимірювань в забезпеченні відповідного ступеню довіри у світовій торгівлі. У ці важки дні, коли увесь світ потерпає від пандемії, все ж таки хочеться сподіватися, що незабаром ми зможемо...

Детальніше

Щодо умов діяльності в режимі карантину

25-03-2020

Щодо умов діяльності в режимі карантину

З метою інформування суб'єктів господарювання щодо умов діяльності в режимі карантину Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України запущено портал для підприємців: http://sme.gov.ua/covid19/:             https://www.facebook.com/174431545947835/posts/2994807463910215/      Портал для підприємців містить інформацію щодо діючих обмежень для    підприємницької...

Детальніше

ДО ВІДОМА ВИРОБНИКІВ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

27-02-2020

Розпорядженням Сумської обласної адміністрації від 07.02.2020 року №46-ОД визнані такими, що втратили чинність, розпорядження Сумської ОДА стосовно створення та функціонування обласної дегустаційної комісії при ДП «Сумистандартметрологія». Адміністрація ДП «Сумистандартметрологія»

Детальніше

Опитувальна анкета для представників вітчизняного бізнесу

30-01-2020

Опитувальна анкета для представників вітчизняного бізнесу

Міністерством освіти і науки України за результатами проведення низки міжвідомчих робочих нарад під головуванням першого заступника Міністра освіти і науки Ю. Полюховича, заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Д. Романовича та заступника Міністра цифрової трансформації О. Борнякова підготовлено...

Детальніше