Підприємствам-виробникам харчової продукції повідомляємо!

Щодо реєстрації сертифікатів відповідності на харчову продукцію

Листом Мінекономрозвитку від 17.08.2015 № 3433-06/27226-07 повідомлялось про припинення з 20.09.2015 року реєстрації сертифікатів відповідності та свідоцтв про визнання відповідності на харчову продукцію в Реєстрі державної системи сертифікації.

Ця інформація викликала занепокоєність вітчизняних товаровиробників. До Мінекономрозвитку надходять численні звернення вітчизняних підприємств та фахових асоціацій щодо необхідності проведення добровільної сертифікації харчової продукції в державній системі сертифікації відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 10.05.1993 №46-93 “Про стандартизацію і сертифікацію” (далі - Декрет).

Причиною звернень є стурбованість підприємств тим, що відміна з 20.09.05 реєстрації сертифікатів відповідності в державній системі сертифікації негативно вплине на економічний стан підприємств через:

- виникнення технічних бар’єрів у торгівлі з країнами СНД, оскільки Угода про принципи проведення та взаємного визнання робіт із сертифікації (від 4 червня 1992 року, м. Краснодар) стосується виключно державних систем сертифікації країн СНД. Вітчизняні виробники харчової продукції вимушені проводити сертифікацію власної продукції у кожній країні СНД окремо, зокрема, у Білорусії, Казахстані та інших, що призведе до невиправданих значних додаткових витрат на сертифікацію продукції і негативно вплине на конкурентоспроможність української продукції на ринках країн СНД;

- ускладнення доступу харчових продуктів в торговельні мережі України, оскільки торговельні мережі несуть безпосередню відповідальність перед споживачем і тому наявність сертифікату відповідності є для них гарантією якості та безпечності продукції;

-  зниження конкурентоспроможності української продукції на ринку України через втрату довіри споживача, оскільки наявність сертифікату відповідності та знаку відповідності на продукції є запорукою її безпечності та якості для пересічного громадянина;

-  виключення можливості залучення органів з сертифікації державної системи сертифікації до оцінки якості та безпечності харчової продукції на вимогу інших країн світу, у які планується постачання продукції українського походження, що значно ускладнить просування української продукції на світові ринки.

З метою запобігання економічних втрат вітчизняними товаровиробниками, Мінекономрозвитку підготовлено проект змін до Декрету стосовно поширення його вимог на проведення добровільної сертифікації харчової продукції.