До уваги керівників та власників молокопереробних підприємств
Важливе місце у споживанні людиною харчової продукції займає продукція молочної галузі промисловості. Жителі Сумщини добре памꞌятають про стабільну роботу у минулому таких підприємств, як Сумський міський молочний завод, Білопільський сирзавод, Краснопільський маслозавод, Ямпільський молокозавод, Серединобудський маслозавод, Великописарівський молокозавод, Роменський молочний комбінат, Глухівський сиркомбінат та багатьох інших. Окремі з них або припинили свою діяльність, або функціонують як пункти приймання молока, або втратили темпи росту виробництва. Продукція даних підприємств завжди користувалась попитом тому, що відповідала вимогам стандартів. Сумський міський молокозавод, наприклад, раніше переробляв більше 300 т молока за добу, виготовляючи також масло та морозиво. Але зміна власників, керівників, структури та інші чинники призвели до того, що обласний центр поступово втрачає виробника молока, кефірів, йогуртів та окремих видів сирів, переробляючи ледве 20 т молока.
В Україні, на превеликий жаль, стрімко падає виробництво молока.
Існує багато проблем, повꞌязаних з низьким рівнем оснащення молокозаводів, застосуванням застарілого обладнання, низьким рівнем забезпечення сировиною та завантаження потужностей виробництва. Якість продукції також бажає бути кращою.
На полицях наших маркетів стає все менше асортименту молочної продукції виробників Сумщини, і не тільки молочної. Звичайно, що конкуренція, грає велику роль. Але ж власників підприємств, котрі здатні розвивати, а не знищувати молочну галузь промисловості Сумщини, стає все менше. Область має негативний приклад втрати підприємств цукрової промисловості, але відродити виробництво – це досить складне завдання. Оснащення сучасним обладнанням, технологіями, засобами вимірювальної техніки та системами управління і контролю процесів виробництва потребує величезних коштів.
Споживач, в свою чергу, повинен бути впевнений у тому, що молочна продукція, є небезпечною, якісною, а маса чи обꞌєм фасованого товару відповідають встановленим вимогам, бо витрати споживача на дані види товарів складають приблизно 15 % від загальних витрат на харчову продукцію.
Державне підприємство «Сумистандартметрологія» входить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, на яке покладено відповідальність за формування і реалізацію державної політики у галузі метрології та метрологічної діяльності.
Законом України « Про метрологію та метрологічну діяльність » визначено сферу законодавчо регульованої метрології, до видів діяльності якої належать контроль якості та безпечності харчових продуктів, а також торгівельно-комерційні операції і розрахунки між покупцем і продавцем. Тому, автоматичні та неавтоматичні зважувальні прилади, автомобільні цистерни, молокоміри, ареометри для молока, резервуари, рефрактометри, аналізатори та багато інших засобів вимірювальної техніки обовꞌязково підлягають повірці - процедурі оцінювання відповідності конкретного приладу встановленим вимогам. І власникам підприємств необхідно забезпечити виділення коштів на фінансування послуг з повірки засобів вимірювальної техніки, якщо вони гарантують споживачеві випуск небезпечної та якісної продукції.
Сподіваємось, що в найближчий час певні висновки власниками та керівниками підприємств будуть зроблені, бо роботи з метрології відносяться до основних видів роботи будь-якого підприємства, тому необхідно забезпечити стабільне достатнє функціонування метрологічних служб з метою забезпечення єдності вимірювань.
Новоствореним невеличким підприємствам, фірмам з невеликими потужностями бажаємо розвитку, створення належної нормативної бази та лабораторій з метою виробництва та контролю певної номенклатури продукції, а також достатнього оснащення технологічним та іншим обладнанням, сучасними приладами та системами з метою поступового покращення їх роботи і у подальшому, впровадження систем управління якістю та безпечністю харчової продукції.
Запрошуємо до співробітництва !