Круглий стіл на тему «Підтримка регіонального бізнесу у воєнний час»

1   

На базі Державного підприємства “Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації” (ДП «Сумистандартметрологія"), 01 грудня, відбувся круглий стіл на тему «Підтримка регіонального бізнесу у воєнний час», у якому взяли участь представники Сумської військової адміністрації, органів місцевого самоврядування, бізнес асоціацій, громадськості та підприємці міста Суми та області.

    Учасникам надали змістовну інформацію про можливості та види послуг ДП «Сумистандартметрологія» у сфері метрології, сертифікації та стандартизації, а також лабораторних досліджень, необхідності сертифікації продукції для експорту та реалізації на внутрішньому ринку, про актуальність впровадження системи HACCP на підприємствах харчової галузі.
За словами першого заступника голови Сумської військової адміністрації, доктора економічних наук, професора Тараса САВЧЕНКА, влада сьогодні робить все можливо, аби підтримати бізнес в регіоні. Керівництво Сумської області готове розглянути будь-які ідеї та проекти і допомогти у їх втіленні, у тому числі й за допомогою міжнародних програм, сприяти роботі бізнесу в умовах сьогодення. Зараз дуже важливо, аби представники бізнесу частіше спілкувалися, аналізували можливості, об’єднувалися та впроваджували спільні ідеї. До речі, Сумщина – єдиний регіон країни, який має чітку Стратегію розвитку до 2024 року.
У своїй доповіді в.о. генерального директора ДП «Сумистандартметрологія», доктор економічних наук, професор Ігор КОБУШКО зазначив, що наше підприємство готове підтримувати бізнес ініціативи та сприяти розвитку малого та середнього бізнесу Сумської області. У нас працюють кваліфіковані спеціалісти, а саме: аудитори за системою менеджменту якості, систем управління, безпечності харчових продуктів та оцінки відповідності продукції, процесів та послуг згідно ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 22000, та ISO 17065, які мають багаторічний практичний досвід роботи у цій сфері. Мета нашої діяльності є допомога підприємствам в налагоджені бізнесу та надання повного комплексу послуг, необхідних для запуску нового виробництва, продуктів та послуг.

2    У Своїх доповідях фахівці підприємства донесли до представників бізнесу інформацію про переваги Сертифікації, як одного з найважливіших маркетингових та комерційних інструментів, який підтверджує незалежною стороною відповідність діючим в нашій країні нормам і вимогам до безпечності, складу та позначення харчових продуктів та систем управління, що відкриває для бізнесу нові ринки збуту продукції та послуг.
Крім того, у заході прийняли участь:
МАРАХОВСЬКИЙ Андрій – Член ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Офісі Президента України. Дорадник зі стратегії та маркетингу.  Засновник школи фермерства та кооперації «Максимум із гектара». Голова сільськогосподарської Дорадчої служби ГС «Органічна Україна. Північ» Експерт з розвитку бізнесу за підтримки міжнародних організацій ЄБРР, ПРООН, GIZ. – який відмітив, що бізнесу в теперішніх умовах треба бути гнучким, забезпечити зменшення вразливих місць та посилити стійкість.
МОСУНОВ Богдан – керівник проектного офісу Сумщини, представник Національної платформи МСБ України – надав інформацію про інструменти фінансування МСБ в теперішніх умовах та коротко зазначив як запустити власний проект за рахунок зовнішнього фінансування з урахуванням ризиків.
ЛУКІН Дмитро - консультант, тренер з питань місцевого економічного розвитку, кандидат економічних наук – розповів, що не дивлячись на ситуацію що склалася в Сумській області є великі можливості для фінансування як громадських так і бізнесових проектів, оцінив значну роль та підтримку бізнесу з боку органів влади та запропонував шляхи розвитку у воєнний час.
Загалом захід пройшов у теплій, дружній атмосфері, у заключній його частині представники бізнесу мали можливість поспілкуватися між собою, фахівцями та організаторами заходу у невимушеній обстановці за філіжанкою кави і отримати відповіді на питання, які у них виникли за результатами отриманої інформації.  

4