Дегустаційна комісія

З метою посилення захисту прав споживачів, недопущення виробництва і реалізації продукції небезпечної для життя і здоров’я громадян, відповідно до рішення обласної ради від 19 жовтня 2000 року “Про виконання вимог чинного законодавства обласним управлінням у справах захисту прав споживачів та державним центром стандартизації, метрології та сертифікації щодо якості товарів та продукції, яка споживається населенням”, на підставі Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та ДСТУ 3946-2000 “Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення” була створена обласна дегустаційна комісія. Комісія є спеціальним дорадчим органом Сумської обласної державної адміністрації.

Основні цілі в діяльності Обласної дегустаційної комісії:

- прийняття рішення про поставлення нових видів продукції на виробництво;
- підтримка товаровиробника Сумської області;
- насичення споживчого ринку області якісними товарами;
- захист споживачів від неякісних товарів.

Дегустація - це сенсорне досліджування, опис, оцінка і класифікація.

Обласна дегустаційна комісія проводить засідання один раз на місяць.

До складу обласної дегустаційної комісії входять спеціалісти
ДП «Сумистандартметрологія», головного управління Держсанепідслужби у Сумській області, інспекції з питань захисту прав споживачів у Сумській області, а також виробництв (управлінь, департаментів, об’єднань) області, які мають необхідні знання властивостей продукції, що дегустується, щоб кваліфіковано дати оцінку за органолептичними показниками. Комісія працює на базі ДП “Сумистандартметрологія”.
Обласна дегустаційна комісія проводить дегустацію м’ясної, молочної, рибної, хлібобулочної, кулінарної продукції, безалкогольних напоїв та ін.

Порядок проведення дегустації нових видів продукції

Дегустація нових видів продукції проводиться згідно ДСТУ 3946-2000 “Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення”.
Замовник подає заявку на проведення дегустації з комплектом документів:
- проекти технологічної документації (рецептури, технологічні інструкції тощо);
- протоколи випробувань продукції;
- пояснювальна записка.
На засідання комісії замовник представляє зразки нової продукції в кількості, яка визначається у положенні про дегустаційну комісію.
Після проведення дегустації замовнику видається затверджений акт (протокол) засідання обласної дегустаційної комісії в відповідності з
ДСТУ 3946-2000, який є основою для кінцевої реєстрації рецептури та технологічної інструкції.

По питаннях проведення дегустації звертатися у випробувальну лабораторію за телефоном (0542) 33-45-10, Моб. +380504096696


email: lab334510@mail.ua


Секретар обласної дегустаційної комісії, провідний хімік –
Дмитренко Любов Миколаївна.