Випробування харчової продукції

Випробувальна лабораторія є структурним підрозділом Державного підприємства “Сумський регіональний науково-виробничий центр
стандартизації, метрології та сертифікації” (ДП “Сумистандартметрологія»), акредитована Національним агентством з акредитації України Атестат акредитації № 2Н156 до 25 вересня 2019 р.

Випробувальна лабораторія оснащена сучасним випробувальним обладнанням і забезпечена висококваліфікованими кадрами.

Про високий професійний рівень працівників свідчить участь у програмі міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань «ПРОФ-ТЕСТ», що проводяться в Україні з метою постійного контролю якості та правильності випробувань, в яких постійно бере участь випробувальна лабораторія,а також приймає участь в міжнародних раундах.
Основним видом діяльності випробувальної лабораторії є випробування продукції на відповідність нормативній документації відповідно до сфери акредитації, до якої включені слідуючи види продукції:

харчова, сільськогосподарська продукція та сировина:
- борошно, висівки, толокно;
- концентрати круп’яні та харчові;
- макаронні вироби;
- круп’яні продукти;
- хлібопекарські вироби;
- зерно та зернобобові;
- насіння масляничних культур;
- цукор, меляса;
- вироби кондитерські;
- продукція консервної промисловості;
- крохмальнопаточні вироби;
- продукція плодово та овочесушильної промисловості, горіхи;
- чай, кава, какао;
- овочі, фрукти, ягоди та бахчеві;
- молоко та молочна продукція;
- м’ясо, м’ясопродукти і кулінарні вироби;
- консерви м’ясні та м’ясорослинні;
- маслобойні і жирові продукти;
- риба, та продукти її переробки;
- напої безалкогольні, кваси, води мінеральні та питні газовані, сиропи; напої безалкогольні; пиво;
- вина, коньяки, спирто-горілчані вироби;
- яйця та яєчний порошок;
- мед та продукти бджільництва;
- дріжджі хлібопекарські;
- желатин, ванілін та ванільний цукор, кислота лимонна;
- сіль кухонна, оцет;
- казеїн;
- спеції та прянощі;

кулінарні вироби, що реалізуються населенню;

Продукція випробовується за показниками якості та безпеки по слідуючим напрямкам:

- визначення фізико-хімічних показників: сухі речовини, волога, зола та ін., використовуючи гравіметричний методом випробувань; вміст цукрів, вміст білку в зерні і продуктах переробки, вміст повареної солі, кислотність та ін. – титрометричним методом; нітрати, рН – потенціометричним методом; домішки у горілках та спирті – фотоколориметричним методом; загальний екстракт, сухі речовини та ін. – рефрактометричним методом, сахарози у цукрі - поляриметричним методом;
- визначення токсичних елементів: свинець, кадмій, цинк, мідь, миш”як, ртуть, олово, залізо методами полум”яної атомно-адсорбційної спектрофотометрії, атомно-адсорбційної спектрофотометрії холодного пару, фотоколориметрії;
- проведення випробувань хроматографічними методами: залишкові кількості пестицидів, мікотоксинів, нітрозамінів, гормональних препаратів; барвників, підсоложувачів, консервантів, наявність сторонніх жирів (немолочного походження) у молочних продуктах методами газової, високоефективної рідинної та тонкошарової хроматографії;
-визначення питомої активності радіонуклідів: стронций-90, цезій-137 в продуктах харчування;
- перевірка харчової продукції та продовольчої сировини на наявність якісного та кількісного вмісту ГМО: виявлення регуляторних послідовностей промотору (35S) та термінатору (NOS) методом полімеразно – ланцюгової реакції в реальному часі з використанням найсучаснішого обладнання.

Випробувальна лабораторія ДП «Сумистандартметрологія» проводить визначення вмісту важливих показників харчової цінності (білків, жирів, вуглеводів) у продуктах харчування, кормах, біодобавках та інш., з подальшим розрахунком калорійності (енергетичної цінності).

Випробувальна лабораторія ДП «Сумистандартметрологія» на своїй матеріальній базі пропонує свої послуги зі стажуванням персоналу інших лабораторій по проведенню випробувань за конкретними показниками. По кожному виду випробувань, за яким проводиться стажування, складається Програма стажування з урахуванням вимог замовника та рівня його підготовки. Проводиться, як теоретичний курс навчання, так і практичні заняття зі стажистом. Після закінчення стажування, за бажанням замовника, може бути складений Звіт про проходження стажування.

Крім цього, лабораторія ДП «Сумистандартметрологія» згідно з ПМУ 15-99 «Інструкція про порядок перевірки точності результатів вимірювань у вимірювальних лабораторіях» пропонує лабораторіям підприємств регіону свої послуги з проведення міжлабораторних порівняльних випробувань. За результатами випробувань фахівцями лабораторії складається Звіт з оцінкою отриманих результатів, на підставі якого лабораторія може оцінити рівень своєї технічної компетентності та точності отриманих нею результатів вимірювань.

Строки виконання випробувань:

- від одного до трьох робочих днів - для випробувань за фізико-хімічними показниками в залежності від виду продукції та виду випробування;
- від одного до трьох робочих днів - для досліджень за радіологічними показниками в залежності від виду продукції;
до трьох робочих днів - для досліджень за токсикологічними показниками в залежності від виду продукції та виду випробування.

Випробувальна лабораторія співпрацює:
-з відділом з питань підтвердження відповідності ДП “Сумистандартметрологія”;
-з Інспекцією у справах захисту прав споживачів у Сумській області;
-з юридичними та фізичними особами .

Якщо у Вас є пропозиції щодо співпраці або потреба у наших послугах-звертайтесь, будемо раді допомогти!

Завантажити "Запит на проведення випробування"

Начальник лабораторії Сігідіна Світлана Геннадіївна.

Тел./факс (0542) 33-45-10

Моб. +380504096696

e-mail: lab334510@mail.ua